Во повеќето линии за пакување, редоследот на операции започнува со подготовка на шишето. Ова вклучува организирање и поставување на шишињата на транспортер за транспорт до станица за чистење. Машините за плакнење шишиња се користат за евакуација на прашина и други мали честички од стаклени, метални и пластични шишиња, чистејќи ги пред да се флашираат. Овие загадувачи често се акумулираат во шишето за време на транспортот или складирањето и мора да се отстранат за да се обезбеди почисто шише.

Нашите машини за перење шишиња се дизајнирани со фокус на флексибилноста, разновидноста и едноставноста. Механичките компоненти на нашата машина за чистење шишиња овозможуваат многу форми и големини на контејнери да се користат со едноставно менување, користејќи неколку или никакви делови за промена. Напредните PLC контроли на екраните на допир на нашите плакнења обезбедуваат можност за складирање на повеќе програми во PLC контролерот, дополнително намалувајќи го времето на промена. Поставките за миење шишиња, средства за чистење и индексирање на контејнери лесно се програмираат и се зачувуваат со режимот за автоматско поставување на нашите средства за плакнење, што овозможува брзо и без напор да се направат промените на средствата за чистење шишиња.

Погледнете го видеото

Автоматска машина за испирање на вода од шишиња

Погледнете го видеото

Линеарна автоматска машина за перење шишиња со воздух

Погледнете го видеото

Машина за чистење со ротационен млаз за перење шишиња

Погледнете го видеото

Автоматска машина за миење шишиња со барабан за чистење

Контејнерите може да собираат прашина или остатоци од процесот на производство на шишето, за време на испораката или дури и за време на складирањето додека чекаат да се користат на линијата за пакување. За голем број различни индустрии, обезбедувањето дека контејнерите се чисти пред воведувањето на производот може да биде многу важен чекор. Компаниите за храна и пијалаци и другите индустрии кои произведуваат јастиви или потрошни производи, на пример, не би сакале нивните производи да се контаминираат за време на процесот на пакување. Другите индустрии може да имаат свои причини за чистење на контејнерите пред процесот на полнење. Liquid Packaging Solutions обезбедува голем број машини за плакнење и перење шишиња кои можат да ги чистат шишињата и исто така да помогнат во одржувањето на санитарниот систем на целиот процес на пакување.

Веројатно најпопуларната машина за чистење контејнери е автоматската машина за испирање со инвертиран воздух. Описното име ви кажува речиси сè што треба да знаете за овој дел од опремата. Со помош на транспортер и систем за индексирање, автоматското воздушно плакнење ги поместува контејнерите во положбата под прскалките за плакнење. Штом ќе се стават на место, контејнерите ќе бидат затегнати и превртени преку слив за плакнење. Млазниците ја разнесуваат внатрешноста на контејнерите со чист воздух, олабавувајќи ги остатоците и дозволувајќи им да се пуштат во садот за плакнење. Исплакнените контејнери потоа се враќаат во транспортерот, не се стегаат и се испраќаат до машината за полнење!

Автоматските машини за плакнење, исто така, може да се произведат за да користат вода или друга течност за чистење на контејнери, па дури и да користат комбинација од воздух и вода. Клучната придобивка за воздушното плакнење е недостатокот на отпаден производ кога се користи вода, производ за пакување или друга течност за чистење шишиња.

Пет причини зошто пакувачите користат автоматски машини за плакнење шишиња

1. Помага процесот на пакување да биде санитарен

Прво и основно, машините за плакнење и перење помагаат да се одржи санитарниот процес на пакување. Дури и ако целата друга опрема е произведена како санитарна машина, шишињата или другите контејнери внесени во процесот може да го контаминираат производот. Прашина, ѓубре и друг материјал може да останат зад себе за време на производството на контејнерот, може да се акумулираат за време на испораката на контејнерот или дури и да се насоберат седејќи во складиште што чека да се користи. Вградувањето на машина за плакнење го штити интегритетот на линијата за санитарно пакување.

2. Потребно за одредени производи или индустрии

Опремата за чистење на контејнери е суштински потребна за индустрии како што се храна и пијалоци, фармацевтска, нутрацевтска и други области каде што производите се внесуваат или консумираат. Одредени индустрии ќе бидат регулирани со правила или закони кои ќе бараат производот да биде ослободен од загадувачи, со цел да се заштити потрошувачот. Ако припаѓате на една од овие индустрии, машината за плакнење, машината за перење или друга машина за чистење не само што може да биде пожелна, туку може да биде и неопходност.

3. Разноврсна машини

Опремата за чистење на контејнери, како машините за полнење, вообичаено може да се справи со низа форми и големини на контејнери. Едноставните прилагодувања на стегите, шините и другите компоненти на машината за чистење овозможуваат брзо и лесно менување на шишето. Дополнително, овие машини може да се произведат за ракување со стаклени и пластични контејнери, како и за чистење внатре во шишето, надвор од шишето или и двете, ако сакате.

4. Лесен за ракување

Како што е наведено погоре, прилагодувањата на опремата за чистење на контејнери обично се брзо и лесно, се постигнуваат без употреба на алатки. Дополнително, машините за автоматско плакнење и чистење речиси секогаш ќе користат PLC со интерфејс на операторот со екран на допир. Многу слично на течните полнила, интерфејсот на операторот му овозможува на корисникот на машината едноставно да ги внесе времето на доцнење и времетраење на еден екран. Во повеќето случаи, може да се користи и екран со рецепти, што значи дека точните поставки може да се зачуваат и отповикаат на брз и едноставен начин.

5. Брзина

Како и со целата опрема за автоматско пакување, опремата за автоматско чистење на контејнери ќе помогне да се забрза процесот на пакување. Замислете да го исплакнете или измиете секое шише или контејнер рачно пред да го испратите во филер, капак, етикетирање или друга опрема за пакување. Автоматската опрема го забрзува процесот со користење на повеќе глави за плакнење и постојано возење шишиња низ машината за да се држи чекор со другата опрема за пакување.