Машина за полнење и запечатување цевки е машина што се користи за полнење и запечатување цевки со различни производи, како што се креми, гелови, лосиони, храна и лекови. Машината работи така што прво се става празна цевка на млазницата за полнење, која потоа доставува одредена количина на производ во цевката. Цевката потоа се запечатува на едниот крај, обично со термичко запечатување или стегање, а другиот крај е или запечатен или оставен отворен за производот да се издава.

Машините за полнење и запечатување цевки може да бидат рачни или автоматизирани и можат да бидат дизајнирани за полнење и запечатување цевки со различни големини и материјали. Овие машини најчесто се користат во козметичката, прехранбената и фармацевтската индустрија, бидејќи обезбедуваат удобен и ефикасен начин за пакување и издавање производи. Некои машини за полнење и запечатување цевки може да се интегрираат со друга опрема за пакување, како што се машини за покривање и системи за етикетирање, за да се создаде целосна линија за пакување.

Погледнете го видеото

Автоматска машина за полнење и запечатување цевки (20-60 цевки / мин)

Машината за полнење и запечатување цевки прифаќа затворена и полузатворена паста за полнење и течност. Нема истекување во запечатувањето, а конзистентноста на тежината и капацитетот на полнење е добра. Полнењето, запечатувањето и печатењето се завршени одеднаш. Се користи за козметичка индустрија, лесна индустрија (хемиска индустрија за секојдневна употреба), фармацевтска индустрија, прехранбена индустрија и други индустрии. Машината е погодна за производи кои избираат цевки како контејнери за пакување. Опремата ги полни материјалите како масти, креми, гелови или течности со висок вискозитет во цевката, потоа ја преклопува и запечатува опашката на цевката и го печати кодот на зборот на цевката за да го произведе готовиот производ
Погледнете го видеото

Полуавтоматско полнење и заптивка за цевки (ротирачки тип 10-30 цевки/мин.)

Оваа машина го применува принципот на пренос. Го користи системот за разделување на тркалата на слотот за да ја придвижи транспортната маса за да врши интермитентно движење. Машината има 8 или 10 станици на цевката. Очекувајте рачно напојување на цевките на машината, таа може автоматски да ги постави цевките, да го наполни материјалот во цевките, да ги загрева и внатре и надвор од цевките, да ги запечати цевките, да ги притисне шифрите и да ги скрати опашките и готовите цевки да излезат. Мерењето на полнењето е точно со помош на клипот на пиштолот. Времето на загревање е стабилно и прилагодливо. Запечатената опашка изгледа убаво и уредно, а средувањето е многу рамномерно. Оваа машина има стабилни перформанси и нема никаква бучава и загадување за време на производството. Делот што е во контакт со материјалот за полнење е изработен од висококвалитетен не'рѓосувачки SS 304 или SS 316 L. Деловите што треба да се исчистат се направени од уред за брзо менување што се отстранува и е удобен за перење. Ако на некои материјали им е потребна топлинска изолација, термостатот за греење може да се додаде надвор од бурето за напојување.
Погледнете го видеото

Полуавтоматско полнење и заптивка за цевки (линеарен тип 6-12 цевки/мин.)

Полуавтоматска машина за запечатување за полнење цевки главно се користи за процес на полнење, запечатување и кодирање на меки пластични цевки.

Разумна структура, функција, лесно ракување, точно вчитување, непречено работење, низок шум. Програмабилниот контролер PLC е усвоен за машината да работи на програмиран начин, а процесот од течен до течен материјал со висок вискозитет (паста) до полнење и запечатување до означување на бројот на серијата (вклучувајќи го датумот на производство) е целосно автоматски. Тоа е полнење и опрема за запечатување за алуминиумски цевки, пластични цевки и сложени цевки во козметиката, фармацевтската, прехранбената, лепилата и другите индустрии, во согласност со стандардните барања за GMP.

Погледнете го видеото

Машина за полнење и запечатување цевки со голема брзина (80-120 цевки / мин)

Автоматската машина за полнење и запечатување на цевки од пластика/лами е нова опрема за полнење која е независно развиена и дизајнирана и произведена од нашата компанија, врз основа на странски напреден тип машина за полнење и запечатување и во комбинација со домашните реални околности на пластична/лами цевка. Машината типот е целосно затворен во нерѓосувачки челик, погоден за полнење и запечатување на различни спецификации пластична/лами цевка, максималната брзина достигнува 120 цевки во минута, вистинската нормална брзина достигнува 80 до 120 цевки во минута, променлива брзина преку фреквентен конвертор. Прецизноста на полнењето е еднаква или помала од 0,5%. Начинот на запечатување за пластични/лами цевки е запечатување со топол воздух.

Машина за полнење и запечатување цевки е механички уред кој се користи за полнење и запечатување цевки со различни производи, вклучувајќи креми, масти, гелови и пасти. Овие машини најчесто се користат во козметичката, фармацевтската и прехранбената индустрија, бидејќи обезбедуваат економичен и ефикасен начин за пакување на производите за дистрибуција и продажба.

Во овој врвен водич, ќе ги покриеме различните видови достапни машини за полнење и запечатување цевки, нивните карактеристики и способности и факторите што треба да се земат предвид при купување машина за вашиот бизнис. Ќе разговараме и за различните методи за полнење и запечатување што ги користат овие машини и ќе дадеме неколку совети за нивно одржување и отстранување на проблеми.

Видови машини за полнење и запечатување цевки

Постојат неколку видови машини за полнење и запечатување цевки достапни на пазарот, секоја со свој сет на карактеристики и способности. Некои од најчестите типови вклучуваат:

 • Полуавтоматски машини за полнење и запечатување цевки: Овие машини се рачно управувани и се погодни за производство во мали размери. Тие се генерално подостапни од целосно автоматските машини и се лесни за ракување, што ги прави популарен избор за бизнисите кои штотуку почнуваат.
 • Целосно автоматски машини за полнење и запечатување цевки: Овие машини се целосно автоматизирани и се погодни за производство во големи размери. Тие се обично поскапи од полуавтоматските машини и бараат повисоко ниво на обука на операторот. Сепак, тие нудат повисоки брзини на производство и подобра прецизност и конзистентност, што ги прави добар избор за бизниси кои сакаат да ја зголемат ефикасноста и продуктивноста.

Карактеристики и способности

Машините за полнење и запечатување цевки се достапни во голем број големини и конфигурации за да одговараат на потребите на различни бизниси. Некои од клучните карактеристики и способности што треба да се земат предвид при купување машина вклучуваат:

 • Брзина на производство: Брзината на производство на машината за полнење и запечатување цевки е важен фактор што треба да се земе предвид, бидејќи ќе одреди колку брзо машината може да ги наполни и запечати цевките. Поголемите брзини на производство се генерално поскапи, но тие можат да бидат добра инвестиција за бизнисите кои сакаат да ја зголемат ефикасноста и продуктивноста.
 • Точност на полнење: Точноста на полнењето на машината за полнење и запечатување цевки е важна за да се осигура дека точната количина на производ се дистрибуира во секоја цевка. Некои машини се опремени со сензори за тежина или други прецизни системи за полнење за да се обезбеди точно полнење.
 • Компатибилност на производот: Различни машини за полнење и запечатување цевки се компатибилни со различни видови производи, па затоа е важно да изберете машина што е соодветна за вашиот специфичен производ. На пример, некои машини се дизајнирани за употреба со вискозни производи како креми и масти, додека други се подобро прилагодени за тенки течности или гелови.
 • Начин на запечатување: Постојат неколку методи што ги користат машините за полнење и запечатување цевки за запечатување на цевките, вклучувајќи топлинско запечатување, ултразвучно запечатување и навој. Секој метод има свои предности и недостатоци, па затоа е важно да изберете машина која користи најсоодветен метод за запечатување за вашиот производ.
 • Компатибилност со големина на цевка: Машините за полнење и запечатување цевки се достапни во голем број големини за да се приспособат на различни големини на цевки. Важно е да изберете машина која е компатибилна со големината на цевките што ќе ги користите.
 • Леснотија на работа: Ако сте нови за користење машина за полнење и запечатување цевки, важно е да изберете машина што е лесна за ракување и одржување. Некои машини доаѓаат со кориснички интерфејси и јасни упатства, што може да им олесни на операторите да научат како да ја користат машината.
 • Одржување и поправка: Како и секој механички уред, машините за полнење и запечатување цевки бараат редовно одржување и можеби ќе треба да се поправаат од време на време. Важно е да изберете машина од реномиран производител што нуди добра поддршка по продажбата, вклучувајќи техничка помош и резервни делови.
 • Сертификација и усогласеност: Во зависност од видот на производот што го пополнувате и запечатувате, можеби ќе треба да се осигурате дека вашата машина за полнење и запечатување цевки исполнува одредени стандарди за сертификација и усогласеност. На пример, фармацевтската амбалажа и храната може да бара машините да исполнуваат специфични хигиенски и безбедносни стандарди.

Начини за полнење и запечатување

Постојат неколку методи што ги користат машините за полнење и запечатување цевки за полнење и запечатување цевки. Некои од најчестите методи вклучуваат:

 • Топлинско запечатување: Топлинско запечатување е вообичаен метод што се користи за запечатување на цевки, особено оние направени од пластични или ламинатни материјали. Тоа вклучува употреба на топлина за топење на материјалот заедно, создавајќи силно и издржливо запечатување.
 • Ултразвучно запечатување: Ултразвучното запечатување користи звучни бранови со висока фреквенција за да создаде топлина и притисок, што се користи за запечатување на цевките. Овој метод обично се користи за запечатување на цевки направени од пластични или ламинатни материјали и е познат по својата прецизност и брзина.
 • Нишки: Навојувањето со навој вклучува создавање затворач како завртка на цевката со притискање на претходно исечено пластично или метално капаче на крајот на цевката. Овој метод често се користи за запечатување на цевки направени од пластика или метал, и е познат по својата едноставност и ниска цена.

Совети за одржување и решавање проблеми на машините за полнење и запечатување цевки

Соодветното одржување и отстранувањето на проблеми може да помогне да се осигурате дека вашата машина за полнење и запечатување цевки работи ефикасно и ефикасно. Еве неколку совети што треба да ги имате на ум:

 • Следете го препорачаниот распоред за одржување од производителот: Повеќето машини за полнење и запечатување цевки доаѓаат со препорачан распоред за одржување, кој треба да се следи за да се осигура дека машината работи најдобро. Ова може да вклучува чистење и подмачкување, како и замена на истрошени или оштетени делови.
 • Чувајте ја машината чиста: Правилното чистење е од суштинско значење за да се осигура дека вашата машина за полнење и запечатување цевки работи непречено и ефикасно. Ова може да вклучува редовно чистење на станиците за полнење и запечатување, како и околните области на машината.
 • Користете го вистинскиот тип на лубрикант: Користењето на вистинскиот тип на лубрикант е од суштинско значење за да се осигура дека подвижните делови на вашата машина работат непречено и ефикасно. Задолжително користете го лубрикантот препорачан од производителот за да избегнете оштетување на машината.
 • Решете ги проблемите веднаш штом ќе се појават: Ако забележите какви било проблеми со машината за полнење и запечатување цевки, важно е да ги решите што е можно поскоро за да избегнете понатамошни оштетувања или прекини. Ова може да вклучи консултација со прирачникот за машината или контактирање со производителот за техничка помош.

Заклучок

Машините за полнење и запечатување цевки се од суштинско значење за бизнисите кои произведуваат и пакуваат различни производи, вклучувајќи креми, масти, гелови и пасти. Овие машини нудат рентабилен и ефикасен начин за пакување производи за дистрибуција и продажба, и најчесто се користат во козметичката, фармацевтската и прехранбената индустрија.

Кога купувате машина за полнење и запечатување цевки, важно е да се земе предвид типот на машината, нејзините карактеристики и способности и начинот на полнење и запечатување што го користи. Соодветното одржување и отстранувањето на проблеми може исто така да помогнат да се осигурате дека вашата машина работи ефикасно и ефективно.